Smilende mand giver uopfordret ansøgning til mand
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Jobsøgning/ Få succes med din uopfordrede ansøgning
Forside/ .../ Få succes med din uopfordrede ansøgning

Få succes med din uopfordrede ansøgning

Undersøgelser viser, at 60-80 procent af alle ledige stillinger aldrig bliver slået op. Uopfordrede jobansøgninger er derfor et vigtigt værktøj, når du er på jagt efter nyt arbejde.

Ikon artikel
Journalist
Anneline Højrup

Hvorfor søge uopfordret?

Du bestemmer selv, hvor du vil søge og hvilke kompetencer, du vil sætte i spil. 
Du er kun i konkurrence med få eller ingen andre ansøgere. 
Du viser initiativ, handlekraft og oprigtig interesse i virksomheden.

 

Der er mange fordele ved at søge uopfordret (også kaldet umotiveret) – både for dig og for virksomhederne. Men alligevel afskriver mange de uopfordrede ansøgninger, fordi de føler, det er grænseoverskridende at kontakte virksomheder, som ikke har slået en stilling op.

 

- Tænk på de fordele din ansøgning giver virksomheden. Især mindre virksomheder er sjældent gearet til en omfattende ansøgningsrunde og kan spare mange penge og timer ved at få den rette kandidat serveret, siger Marianne Tinggaard.

 

Ofte modtager små virksomheder heller ikke så mange uopfordrede ansøgninger som store, kendte koncerner, og det gør din chance for succes større.

 

- Ved at søge uopfordret kan du åbne nye og anderledes døre. Det er en fordel for alle, men i særlig grad, hvis du er nyuddannet, vil skifte branche eller hvis personligheden har stor betydning for det job, du ønsker, siger Marianne Tinggaard.

 

Vær opmærksom på, at job i det offentlige skal slås op, så det er de private virksomheder, du skal fokusere på, når du søger uopfordret.

Kom godt i gang med denne guide, der hjælper dig med at strukturere din uopfordrede jobjagt.

Trin 1: Bliv skarp på dine kompetencer

Når du søger uopfordret, bestemmer du selv, hvilke kompetencer sætter i fokus og søger job ud fra. Overvej hvilke kvalifikationer du har, hvilke opgaver du ønsker i dit nye job, og hvad der bliver efterspurgt på arbejdsmarkedet. Når du er bevidst om, hvilket job du går efter, kan du søge målrettet efter det.

 

Find ud af, hvad du vil i de næste job

Handlingsplan for uopfordret ansøgning


Trin 2: Find relevante virksomheder

Når du har fundet ud af, hvad du gerne vil lave, må du undersøge, hvilke virksomheder jobbet findes i. Lav en liste på 20-30 virksomheder, hvor du vil søge uopfordret. Spørg dit netværk, om de kender virksomheder, der kan have (eller få) brug for en med dine kompetencer. Brug også internettet til at finde relevante virksomheder.

Sådan finder du virksomheder

Jobfisk.dk – Under Jobsøgning og Databaser finder du et hav af jobdatabaser.

Børsens Gazelleliste 2016 – Hos Ballisager kan du finde en oversigt over de 1805 virksomheder, der var med i sidste års kåring af Danmarks bedste vækstvirksomheder.

Krak.dk – En søgning på relevante virksomheder i dit lokalområde kan også give inspiration til din uopfordrede ansøgning.

Jobindex.dk – Søg efter et job i din branche eller dit område. Scroll ned og klik på det røde håndtaske-ikon med teksten ”Værktøj til uopfordrede ansøgninger” i venstre side. Så får du en oversigt over virksomheder, der tidligere har haft jobopslag, som matcher din søgning.

Forbered dit kald

Hav din liste med relevante spørgsmål klar, når du ringer op. 

Spørg først, om du forstyrrer - hvis vedkommende ikke har tid, kan du spørge, om du må ringe senere.

Sørg altid for at få stillet det vigtige spørgsmål: ”Må jeg sende en ansøgning?”, inden du lægger på. 

Trin 3: Gør din research

At skrive en ansøgning uden at have et jobopslag kræver, at du gør dit hjemmearbejde ekstra grundigt.

Tjek virksomhedens hjemmeside for at finde relevant information til din ansøgning og noter de spørgsmål, du ikke kan finde svar på. Det kan fx være, hvad virksomheden har brug for lige nu, eller i hvilken afdeling de kunne tænkes at få behov for en med dine kvalifikationer.

 

Så er det tid til at tage personlig kontakt. Alt efter branche kan du overveje, om du vil ringe eller møde op i virksomheden, fx hvis du søger job i en butik.

Før du ringer, kan du søge i tidligere opslag fra virksomheden på Jobindex (skriv virksomheden i søgefeltet og vælg Flere søgemuligheder – Opslagsdato – Arkiv) for at finde frem til den rette kontaktperson. Ellers spørg efter den, der er ansvarlig for nye ansættelser. Det er en klar fordel at tale med den person, der skal modtage din ansøgning.

 

I Ballisagers Rekrutteringsanalyse 2016 svarede arbejdsgiverne, at det optimale opkald varer ca. 4 ½ minut, så selvom du skal formulere dig kort og præcist, behøver du ikke speedsnakke.

 

 

Få flere gode råd til din opringning


Trin 4: Skriv ansøgning og CV

Når du har researchet på virksomheden, gælder det om at smede, mens jernet er varmt. Chancen for succes er større, hvis du skriver målrettet til hver enkelt virksomhed i stedet for at sende en næsten enslydende ansøgning ud til mange virksomheder.

I nogle brancher vil det være nok at sende dit CV sammen med en mail, hvor du kort præsenterer dig selv og henviser til jeres samtale. I andre brancher er ansøgningen lige så afgørende som CV’et.

 

For at skrive en målrettet ansøgning, må du ud fra din research opstille de vigtigste jobkrav og selv skabe jobannoncen. Selve ansøgningen opbygges på samme måde som dem, du skriver ud fra et jobopslag.

 

 

Tjekliste til dit CV

 

Se eksempler på nye ansøgninger her

 

Ansøgningen skal indeholde

En fængende overskrift

Indledning, der giver lyst til at læse videre (fortæl, hvad kan du bidrage med i forhold til virksomhedens behov og nævn gerne jeres telefonsamtale eller dit besøg)

Præsentation af dine faglige og personlige kompetencer

Afslutning

Send din ansøgning direkte til en person og ikke en fælles indbakke. Det er også en god idé at sende dine ansøgninger om aftenen, så mailen ikke drukner i modtagerens indbakke.

Sæt et foto af dig selv på dit CV, hvis du har besøgt virksomheden, så de kan genkende dig.


 

Trin 5: Følg op

Det vil tit ske, at du ikke får svar på, om din ansøgning er modtaget. Se det som en mulighed for at tage kontakt til virksomheden igen. Ud fra jeres telefonsamtale kan du vurdere, hvor hurtigt du kan tillade dig at vende tilbage. Gav virksomheden udtryk for, at de har behov for nye medarbejdere, kan du sagtens følge op på din ansøgning i løbet af et par dage. Fik du at vide, at de først havde brug for nye medarbejdere på et senere tidspunkt, kan du vente et par uger eller en måned.

Men det er vigtigt, at det er dig, som er den aktive og følger op. Det handler om at være høfligt påtrængende. Skab struktur i din jobsøgning ved at skrive ind i din kalender, hvornår du har talt med virksomheden, hvornår du har sendt din ansøgning, og hvornår du skal følge op.

Podcast: Få struktur i hverdagen som jobsøgende

Trin 6: Bevar motivationen

Sørg for at tilrettelægge din dag, så du søger job inden for et afgrænset tidsrum. Du skal også give dig tid til det, som giver dig energi.

Hvis du får mange afslag, så forsøg at finde ud af hvorfor. Spørg virksomheden, om du mangler bestemte kompetencer. Har du en forkert profil? Eller er branchen mættet?

Hvis det, du gør, ikke virker, så prøv noget andet. Find en sparringspartner, fx en tidligere kollega, som er god til at netværke og få hans gode råd og erfaringer.

Sådan bruger du tiden som jobsøgende optimalt

Trin 7: Forbered dig til jobsamtale eller kaffemøde

Når du trænger igennem til en virksomhed og bliver inviteret til et kaffemøde eller en jobsamtale, gælder det om at være velforberedt og klar til at gribe chancen. Ved et kaffemøde er der ikke nødvendigvis nogen til stede, som har kompetence til at ansætte dig her og nu, mens en jobsamtale kan ende med et jobtilbud.

Spørg, hvem der deltager i samtalen, og om der er noget, du skal medbringe eller forberede.

Gå derefter i gang med at lave en ”elevatortale”, som præsenterer dine kompetencer over for en ny arbejdsgiver kort og præcist.

Se her, hvad du kan bruge netværks- og kaffemøder til

Sådan forbereder du dig til jobsamtalen

Få gode fif til din elevatortale her

Trin 8: Vær vedholdende

At søge uopfordret kræver vedholdende arbejde, og du skal forberede dig på mange afslag, før jobbet er i hus. Husk, at selvom din ansøgning ikke giver et job i første omgang, er slaget ikke tabt. I en undersøgelse fra Ballisager svarer 3 ud af 10 virksomheder, at de kiggede i bunken af uopfordrede ansøgninger ved seneste ansættelse. Og hele 72 procent af virksomhederne svarer, at det var heldig timing, der var afgørende, da de senest ansatte en medarbejder, som søgte uopfordret. Det gælder altså om at være vedholdende, følge op løbende og holde sig til, så det er dig, de har i tankerne, næste gang en relevant stilling bliver ledig.

Få en arbejdslivssamtale
Du kan få professionel hjælp til din karriere af vores dygtige arbejdslivskonsulenter

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse