Når du alligevel ringer om et job, og du får lederen i røret, så stil ’hv-spørgsmål’. Hør mere her.
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Jobsøgning/ Spørg dig frem til den rigtige chef
Forside/ .../ Spørg dig frem til den rigtige chef

Spørg dig frem til den rigtige chef

Er din arbejdslyst tæt forbundet med din oplevelse af din leder? Brug din jobsøgningsperiode til at blive konkret på dine leder-ønsker, og stil chefen relevante spørgsmål ligesom dem, han stiller dig, råder ledelseskonsulent Mette Egebæk.
Ikon artikel
Journalist
Anne Bjerregaard Bang

Måske sidder oplevelsen af en kontrollerende leder for år tilbage og nager i dig stadig. Det kan også være, at du netop er blevet opsagt og står lidt forslået tilbage over den håndtering, du fik af din chef.

Eller måske ved du bare, at du trives bedst på en arbejdsplads med en bestemt slags chef. Der kan være forskellige årsager til, at det er ekstra vigtigt for dig med en særlig slags leder i dit næste job.

Som jobsøgende har du nu tid og mulighed for at sætte ord på de krav, du stiller til din næste leder. Du må gerne være helt konkret og skrive det ned, råder Mette Egebæk.

Spørg ligesom du selv bliver spurgt

Hun rådgiver ledere om at tiltrække de bedste talenter til arbejdspladsen, og ifølge hende, kan du bruge nogle af de samme værktøjer i din chef-jagt, som virksomhederne bruger, når de ansætter medarbejdere.

-Virksomheden spørger jo: Hvorfor søger du jobbet her? Hvad er vigtigt for dig? Hvad har du af erfaring? Hvad har du gjort godt i tidligere jobs? Når du bliver spurgt om det som jobsøger, er der overhovedet ikke noget galt i at vende spørgsmålene den anden vej også, siger Mette Egebæk og fortsætter:

Når du alligevel ringer om et job, og du får lederen i røret, så stil ’hv-spørgsmål’. Hvad er vigtigt for dig som leder? Hvad kigger du efter og lægger vægt på hos en medarbejder?

Mette Egebæk

-Når du alligevel ringer om et job, og du får lederen i røret, så stil ’hv-spørgsmål’. Hvad er vigtigt for dig som leder? Hvad kigger du efter og lægger vægt på hos en medarbejder? Hvorfor er du selv glad for at være i virksomheden? Jo bedre du ved, hvilken chef, du leder efter, jo nemmere er det at spotte de spørgsmål, der kan give dig brugbare svar. 

Fornem dig frem i samtalen

Og det gør ikke noget, at man spørger ind til lederen selv. Mette Egebæk, der også coacher jobsøgere, oplever, at lederne bliver overraskede, men positive, over for spørgsmål til deres egen rolle i virksomheden. Det gør faktisk, at de husker dig bedre bagefter, fordi du måske kom lidt ind under facaden.

Mange virksomheder vil gerne, at ansøgerne ringer, men hav respekt for lederens tid og gem eventuelt nogle af dine spørgsmål til jobsamtalen, hvis du er heldig at komme dertil, råder Mette Egebæk.

- Gennem telefonen kan man godt få en fornemmelse af, hvad det er for en virksomhed. Hvordan bliver du modtaget? Hvad siger andre? Det kan du helt konkret tjekke på Trustpilot. Du kan også google chefen, find ham eller hende på LinkedIn eller Facebook, siger Mette Egebæk.

Søg informationer gennem dit netværk

Hun synes også, det er oplagt, at du bruger dit netværk til at give dig informationer om en bestemt virksomhed og om chefen. Mette Egebæk råder dig til at spørge en eventuel netværkskontakt bredt ind til jobbet og som noget af det sidste runde samtalen af med spørgsmål om chefen.
Husk på, at mennesker tænker og opfatter forskelligt, og at din netværkskontakt aldrig kan give dig et helt realistisk billede af sin chef. Måske har du mulighed for at tale med andre på virksomheden, men det helt realistiske billede af chefen får du måske aldrig, siger Mette Egebæk.

- Der er jo så kort tid vi har, til at afgøre det på baggrund af nogle samtaler, jobopslag og ansøgninger. Man kan jo aldrig stille nogle chef-garantier. Det kan man heller ikke, når man ansætter en medarbejder. Men jo bedre, du kender dine forventninger, jo nemmere gør du det for dig selv.

Mette Egebæk

Mette Egebæk arbejder med ledelsesudvikling og fremtidsforskning i sin virksomhed Futureness. Her fokuserer hun særligt på kravene til fremtidens ledere og på de nye generationer på arbejdsmarkedet.

Mette Egebæk er uddannet inden for salg og marketing og som mastercoach og har gennem 10 år fungeret som karriererådgiver.

Book en arbejdslivssamtale
Som medlem i Krifa Plus kan du få professionel og personlig hjælp til din jobsøgning af vores dygtige arbejdslivskonsulenter. 

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse